‘Stay connected!’

We staan er niet bij stil, maar over de jaren heen is de mobiele telefoon vaak van partners gewisseld als het gaat om simkaarten. Sterker nog, ik durf te wedden dat de meesten niet eens weten dat het wordt SIM in simkaart een afkorting is van ‘subscriber identification module’, dat de eerste simkaart dateert uit 1991 en dat deze het formaat had van je bankpas. In verhouding tot de eSims is dit een wereld van verschil. En nu vraag je jezelf af wat een eSIm is en dat is begrijpelijk. eSims worden al een aantal jaar gebruikt in apparaten als smartwatches. Het verschil tussen de eSim en de ‘normale’ simkaart is dat een eSim her programmeerbaar is. Met een eSim kun je namelijk makkelijk wisselen van provider en abonnement. Met een ‘normale simkaart’ kan dat niet, omdat deze codes heeft die niet overschreven kunnen worden.

Nu de eSIM al een tijdje in smartwatches wordt gebruikt en binnenkort in alle smartphones, is het interessant om de historie van de simkaart te doorlopen. Onderstaande tabel geeft in één oogopslag weer hoe het formaat van de simkaart met de jaren kleiner werd, maar ook geavanceerder. Met elke upgrade werd de simkaart sneller in het verwerken van data, wat nodig was, omdat de mobiele telefoon steeds meer opties en mogelijkheden kreeg. Waarbij je in 1991 je mobiele telefoon alleen gebruikte voor het telefoneren, zijn mogelijkheden in combinatie met het internet en gps niet weg te denken bij je mobiele telefoon, nu inmiddels smartphone.

SIM kaart formaatJaar van uitgifteLengteBreedteDikte
Full-size (1FF)199185.6 mm53.98 mm0.76 mm
Mini-SIM (2FF)199625 mm15 mm0.76 mm
Micro-SIM (3FF)200315 mm12 mm0.76 mm
Nano-SIM (4FF)begin 201212.3 mm8.8 mm0.67 mm
Embedded-SIM (eSIM)6 mm5 mmDunner dan 1 mm

Tabel 1 – Historie van de Simkaart

Onderstaande figuur illustreert de ontwikkeling van de simkaart van een Full-size (1FF) tot en met de Nano-SIM (4FF).

Figuur 1 – Formaat wijziging van de simkaart

Mocht je Simkaart connector kapot zijn of heb je problemen met de connectiviteit van je smartphone, dan kun je altijd terecht bij GSM Reparatie Plaza te Breda. In een mum van tijd repareren de deskundige reparateurs uw smartphone en bent u weer heerlijk bereikbaar.

Contact via WhatsApp